Kurumsal

Kamunun Bilgilendirilmesi

BEKRA

FEBA ELYAF ENDÜSTRİYEL MOBİLYA MALZEMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

1. İşletmecinin İsmi ve Kuruluşun Tam Adresi:

FEBA ELYAF ENDÜSTRİYEL MOBİLYA MALZEMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş. 

HACILAR OSB MAHALLESİ 45. CAD. KARPUZSEKİSİ KÖYÜ NO:13  KAYSERİ / TÜRKİYE

 

BÖLÜM 1

 

2. Bekra Bildirimi

 

FEBA ELYAF ENDÜSTRİYEL MOBİLYA MALZEMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş. olarak, ““Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” gereğince kuruluşumuzda bulunan tehlikeli maddeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bildirim sistemi kullanılarak alt seviyeli kuruluş olarak beyan edilmiştir.

 

3. Kuruluşta Gerçekleştirilen Faaliyetler

 

Kuruluş mevcut işletme şartları altında hammadde depolama, sünger döküm, üretim, dinlendirme, kesim ve dağıtım proseslerini gerçekleştirmektedir. Tankerlerle hammadde tank depo ünitesine gelen kimyasallar ürün boşaltma talimatına uygun şekilde hortum ve pompa yardımı ile depolama tanklara aktarılır. Hammaddeler uygun sıcaklık ve basınçlarda döküm prosesine girer; buradan oluşan sünger kürleme işleminden sonra raflanır. Kesim ünitesinde istenilen şekilde ebatlandırılarak sevkiyatı yapılır.

 

4. Büyük Kazaya Sebebiyet Verecek Maddeler

 

Kuruluşumuzda, Büyük Endüstriyel Kazların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik Ek-1 Bölüm 1 ve 2’de belirtilen büyük bir kazaya sebep olabilecek maddeler;TDI( Toluen Diizosiyanat) olup, toksik bir kimyasal olarak, solunması halinde öldürücüdür. Ayrıca cilt ve göz tahrişine de sebebiyet vermektedir.

 

5. Büyük Bir Kaza Olması Durumunda Yapılması Gerekenler

 

Büyük bir kaza olması durumunda kaza ile mücadeleyi en etkin şekilde yönetmek ve etkileri en aza indirmek için  acil durum planlamaları uygulamaya sokulmaktadır Plan dahilinde belirlenen hizmet grupları organize olarak ilk müdahaleleri ve diğer müdahaleleri gerçekleştirmektedir.

 

BÖLÜM2

 

1. Kuruluşta meydana gelebilecek senaryo edilen büyük kazalar ile bunların kontrolüne ilişkin önlemler hakkındaki özet bilgi,

 

Tanktan, pompadan ve boru hattından salınımlar olabileceği öngürülmüştür. Gaz dedektörleri, duman dedektörleri, tanklardaki seviye ölçen sistemler ve ilgili otomasyon sistemleri ile sürekli kontrolleri sağlanmakta acil durumlarda müdahale edecek sistem ve uyarı sistemlerinin bakım ve kontrolleri takip edilip yapılmaktadır. TDI kimyasalı, solunduğunda öldürücü etki yapabilmekte ve ciddi göz ve cilt tahrişi yapma potansiyeline sahiptir. İlgili kimyasal, sucul ortamda uzun süre kalabilmektedir.

 

2. Büyük Endüstriyel Kazalarla Başa Çıkmak ve Bunların Etkilerini En Aza İndirmek İçin Yapılan Çalışmalar

 

Alınan teknik önlemler (güvenlik sertifikalı proses kontrol ekipmanları, temel proses tasarımı, acil durdurma sistemleri, seviye kontrol sistemleri, alarmlar, taşma havuzları vb) ve organizasyonel önlemler (proses güvenliği ile ilgili ekiplerin oluşturulması, güvenlik yönetim sistemi ile ilgili çalışanlarla sürekli görüş alışverişinde bulunulması, güvenlikle ilgili teknolojik gelişmelerin takip edilmesi vb) ile senaryo edilen bütün büyük kazaların meydana gelme ihtimalleri kabul edilebilir seviyeye indirilmiştir.

Kuruluş, büyük endüstriyel kazalarla başa çıkmak amaçlı büyük endüstriyel kazaya sebep olabilecek durumlar ile mücadele amacı ile Acil Durum Planını oluşturulmuştur ve uygulamaktadır. Hazırlanan Acil Durum Planı kapsamında acil müdahale ekipleri oluşturmuş; acil hizmet birimleriyle (OSB Müdürlüğü, İtfaiye, AFAD, vb.) iş birliği için ilgili taraflarla koordinasyonun nasıl sağlanacağını belirlemiş ve kuruluşta müdahale için yeterli düzenlemeler yapılmıştır.

 

3. Büyük Endüstriyel Kazalara Müdahale İçin Oluşturulan Acil Hizmet Birimleri

 

Hazırlanan Acil Durum Planı kapsamında, acil hizmet birimleriyle (OSB Müdürlüğü, Ambulans, İtfaiye, AFAD) işbirliği için ilgili taraflarla koordinasyonun nasıl sağlanacağını belirlemiş, işletmede kullanılan kimyasallar için oluşturulan Acil Durum Müdahale Kartları ilgili kurum/kuruluşlara paylaşılmış ve kuruluşta müdahale için yeterli düzenlemeler yapılmıştır.